Mabo bruist /

Engagement

Het is een traditie dat wij op Mabo de ‘wereld’ op expliciete wijze met de ‘school’ verbinden, niet alleen tijdens de lessen maar ook op allerlei evenementen.

Elk jaar op de laatste vrijdag van januari nemen we deel aan de Schrijf-ze-VRIJdag. Leerlingen kruipen dan massaal in de pen om brieven te schrijven ter ondersteuning van mensenrechten. We werken hiervoor samen met Amnesty International, de vrijwilligersgroep Amnesty Brussel Vijfhoek, de Stad Brussel, buren en scholen uit de omgeving. Het vurig enthousiasme van onze leerlingen om op te komen voor de mensenrechten heeft enkele jaren geleden geleid tot de oprichting van een Amnesty jongerengroep op Mabo (AJOM). Niet alleen de briefschrijfacties maar ook de voordrachten, concertjes, videoclips, dansvoorstellingen, flashmobs, anti-taboemuren, photoboots… die de leerlingen in elkaar boksen, spreken boekdelen over hun creativiteit om het thema van de acties in de kijker te plaatsen.

In samenwerking met Oxfam wereldwinkels bouwen we mee aan een eerlijkere wereld met economische rechtvaardigheid. Op school worden biologische fairtradedrankjes verkocht. Ze voldoen aan strenge criteria, zoals de bescherming van natuurlijke grondstoffen en de biodiversiteit, betere arbeidsvoorwaarden én het verbod op kinderarbeid. De opbrengst van deze verkoop gaat integraal naar Oxfam.

Tijdens de kerstperiode nemen we deel aan de campagne van Welzijnszorg, de grootste beweging in Vlaanderen en Brussel die zich verzet tegen armoede. Concreet houden we een inzamelingsactie van levensmiddelen voor een sociale organisatie in onze buurt waar mensen in armoede terechtkunnen. Zo draagt ook Mabo een steentje bij in onze stad.